Šventinio stalo serviravimas. Detalės šventiniam stalui
Artėjant gražiausioms metų šventėms, vis dažniau susimąstome apie tai, kaip Kūčių vakarienę paversti tiesiog magiška. Ruošiantis didžiosioms metų šventėms maloniu rūpesčiu tampa ne tik dovanos artimiesiems, namų puošyba, bet ir, žinoma, nekasdienis, ypatingai jaukus šventinio stalo serviravimas. Pagrindinė šių metų taisyklė – elegancija.
Kviečiame šventinio stalo serviravimą paversti maloniu nuotykiu kartu su „Casita Home Decor”, visomis detalėmis pasirūpinant iš anksto. Ką turėtume žinoti, ruošiant stalą ypatingam šventiniam vakarui?
Šventinio stalo serviravimas – spalvos dar ne viskas

Pagal etiketo reikalavimus, staltiesės ilgis minimaliai turėtų siekti kėdes, tačiau gali būti ir ilgesnė – restoranai prabangioms vakarienėms dažnai naudoja ir žemę siekiančias staltieses. Kuo ilgesnė staltiesė, tuo gražiau krenta medžiaga. Tiesa, ilgas staltieses kampuose rekomenduojama susegti, kad netrukdytų svečiams.
Kūčių stalas turėtų būti neapkrautas, todėl verta atsisakyti smarkiai raštuotų, geometrinėmis figūromis puoštų staltiesių, pirmenybę teikiant šviesioms bei vienspalvėms.
Šventinio stalo serviravimas – pirmenybė puošnumui
Stalo takeliai gali būti puiki išeitis norintiems puošnumo – jie gali būti raštuoti bei ryškesnių spalvų. Svarbiausia taisyklė – takelių ilgis turi atitikti staltiesės. Antraip, stalas rizikuoja atrodyti netvarkingai ir pigiai.

Svarbu nepamiršti, kad Kūčių stalo serviravimas – išskirtinis. Būtent todėl šių švenčių metu gali būti tiesiamos ir tradicinės etninės staltiesės. Kūčių stalas atrodys itin puošniai, jei bus naudojamos nertos ar megztos, tradicinių raštų staltiesės.
Servetėlės – praktiškumas ir puošnumas viename
Įprasta manyti, kad ruošiant šventinį stalą iš servetėlių reikia išlankstyti tikrus meno kūrinius, tačiau pagal stalo etiketo normas, servetėlės turėtų būti tiesiog perlenktos per pusę ir dedamos kuo kairiau šalia įrankių. Būtent todėl rekomenduojama pasirinkti universalias, per daug į akis nekrentančias servetėles.

Verta įsidėmėti tai, kad jei naudojamos medžiaginės servetėlės, jas po naudojimo reikia palikti ant stalo, o panaudotos popierinės servetėlės gali būti paliekamos lėkštėje. Tačiau bet kuriuo atveju panaudotos servetėlės visuomet dedamos nešvarumais į apačią.
Stalo serviravimas – kiekviena taurė turi savo vietą

Specialistai rekomenduoja, pasirinkti klasikines taures, kurios neapsunkina bendro vaizdo. Kūčių stalui puikiai tiks kolekcija “Victorinne”, kuri išsiskiria dūmų spalva apatinėje stiklo dalyje.
Įdomu tai, kad stiklas nėra dažomas, o pučiamas tradiciniu būdu su burna, todėl spalva tampa vientisa ir nesusidėvi net ir dažnai naudojant. Be to, rankų darbo taurės turi savitą išvaizdą – net ir tos pačios linijos gaminiai gali nežymiai skirtis.
Serviruojant stalą, visų pirma, dėmesį reikėtų atkreipti į vandens taures. Jei stalas serviruojamas pagal pagrindines etiketo taisykles, tuomet vandens taurė dedama dešinėje pusėje virš pagrindinės lėkštės.
Šventinis stalas dažnai neįsivaizduojamos be raudonojo ir baltojo vyno taurių. “Victorinne” linijos taurės patiks net ir išrankiausiems – elegantiškos, ekologiškos bei itin kokybiškos.
Svarbu tai, kad vyno taurės visuomet dedamos šalia vandens stiklinės, o į dešinę nuo jų – šampano taurė ir likerio taurelė. Beje, kuo mažesnė “Victorinne” serijos taurė, tuo tamsesnė bus dūmo spalva. Tad pati tamsiausia dūmo spalva matoma būtent likerio taurelėje.
Serviravimo indai atskleidžia eleganciją

Balto smėlio spalvos keramikiniai indai padengti dviguba glazūra, todėl kiekvieno indo spalva ir išvaizda gali skirtis. Tai suteikia originalumo – dviejų visiškai vienodų “Amera” indų rasti neįmanoma.
Visi serviravimo indai ant stalo atsiduria vienu metu: pagrindinė lėkštė dedama apačioje, ant jos – salotų, o pačiame viršuje – sriubos lėkštė.
Lėkštės turėtų būti arba vienodos, arba idealiai derančios tarpusavyje.
Stalo įrankiams galioja dvi taisyklės

Lygiai taip pat kaip ir su indais, visi įrankiai išdėliojami iš anksto. Jie dėliojami pagal naudojimo eiliškumą: arčiausiai lėkštės dedami pagrindinio patiekalo įrankiai, tuomet – žuvies ir salotų. Šalia jų – sriubos šaukštas. Deserto įrankiai išdėliojami virš pagrindinės lėkštės horizontaliai. Jei įrankiai išdėlioti taisyklingai – svečiams nekyla klausimų, ką ir po ko naudoti.
Šventiniam stalui rekomenduojama naudoti vienos linijos įrankius. Dažniausiai pasirenkami klasikinio stiliaus, sidabro spalvos rinkiniai. Vieni populiariausių – iš nerūdijančio plieno pagamintas stalo įrankių rinkinys “Amelia”.
“Amelia” įrankiai žavi klasikine forma ir dailiai puoštais akcentais. Šie įrankiai suteikia elegancijos ir prabangos pojūtį.
Kūčių stalas gali tapti tikru jaukumo ir šeimyniškumo simboliu. Tačiau tam prireiks ne tik lašelio kūrybos, bet ir tinkamai parinktų aksesuarų. Svarbu atsiminti – kokybė visuomet svarbiau už kiekybę.









